Perbandingan di antara Syariah dan Tamadun

Bahadır Gürler


“Jika anda inginkan perbandingan, lihat dengan teliti pada prinsip-prinsip tamadun Syariah dan tamadun hari ini, lalu pertimbangkan keputusannya:

“Prinsip-prinsip tamadun hari ini bersifat negatif. Asas dan nilainya terdiri daripada lima prinsip negatif. Jenteranya berdasarkan kepada:

·       Ia berdasarkan sokongan kuasa (quwwah) dan bukannya hak, dan tanda paksaan ini adalah pencerobohan (tajawuz) serta permusuhan (ta’aruz), dan menyebabkan pengkhianatan (kheyanah).

·       Matlamatnya ialah kepentingan diri sendiri (manfa’ah) bukannya menurut (fadilah), dan tanda kepentingan diri sendiri ini ialah kesusahan (tazahum) serta permusuhan (tahasum), lalu ia menyebabkan jenayah (jenayah).

·       Undang-undang dalam kehidupannya adalah “prinsip konflik” (jidal), bukannya kerjasama (taawun), dan tanda konflik ini ialah pertikaian (tanaazu’) serta penolakan (tadafu), dan ia menyebabkan kesengsaraan (safalat).

·       Prinsip hubungannya di antara manusia ialah perkauman (unsuriyah), yang berkembang melalui penderitaan orang lain, disuburkan melalui makanan orang lain dan mendapat kekuatan daripadanya. Tanda nasionalisme negatif dan perkauman ini ialah pertempuran yang mengerikan, bencana dan menyebabkan penghapusan.

·       Kelima ialah ini: tawaran yang memikat ini adalah untuk merangsang dan memudahkan hawa nafsu dan serakah jiwa serta memudahkan kehendak sehingga menjadikannya safahat. Tanda nafsu dan semangat seperti ini sering ditunjukkan pada: wajah yang hodoh (mamsuh), perubahan watak (siret); ia mengubahnya dan memutarbelitkan kemanusiaannya. Jika kebanyakan manusia yang bertamadun ini diterbalikkan, anda dapat melihat watak-watak mereka dalam bentuk kera dan musang, ular, beruang dan babi. Haiwan-haiwan ini muncul dalam imaginasi yang penuh dengan kulit berbulu. Ini adalah di antara contoh produk yang terhasil daripadanya.

“Syariah memberikan keseimbangan di muka bumi ini. Rahmat Syariah hadir dari langit Al-Quran. Prinsip-prinsip tamadun Al-Quran bersifat positif. Kunci kebahagiaannya adalah hasil daripada lima prinsip positif ini:

·       Ia berdasarkan kebenaran, dan bukannya kekerasan., dan tanda kebenaran berterusan adalah keadilan (adalah) dan keseimbangan (tawazun). Keselamatan dan kesejahteraan (salaamat) adalah hasil daripadanya, dan perbuatan jahat (shaqaawat) pun terhapus.

·       Tujuannya adalah menurut (fadhilah), bukannya kepentingan diri (manfa’ah). Tanda kebaikan ini ialah cinta (muhabbah) dan saling memahami (tacazub). Ia mewujudkan kebahagiaan (sa’aadah) dan menghapuskan permusuhan (adawat).

·       Prinsip hidupnya adalah prinsip kerjasama (taawun), bukannya konflik (jidal) dan pembunuhan. Ia menunjukkan perpaduan (ittihad dan tasaanud) dan masyarakat (Jamaat) dihidupkan semula.

·       Tawarannya adalah dalam bentuk panduan dan hala tuju (hudaa-i Hidayat) dan bukannya nafsu serakah. Dan tanda panduan ini ialah kemajuan (tarakki) dan kemakmuran (rafaahat) dengan cara yang bersesuaian dengan manusia (insaniyat); semangatnya diterangi (tanawwur) dan disempurnakan (takamul) dengan cara yang diperlukan.

·       Perkauman (unsuriyyah) dan semangat nasionalisme yang negatif menangkis sisi perpaduan dalam masyarakat. Sebaliknya, kepercayaan persaudaraan (ukhuwwat-i Imani) adalah ikatan agama (rabita-i dini), hubungan patriotik (nisbat-i vatani) dan hubungan kelas (alaqa-i sinif). Tanda ikatan ini adalah persaudaraan yang ikhlas, masyarakat umum yang baik (salamah umum); pembelaan dalam kes pencerobohan luar.

Anda kini memahami sebab Islam dihina dan tidak mengambil ketamadunan.

Sehingga kini, orang Islam tidak memasuki era ketamadunan ini secara sukarela, ia tidak sesuai dengannya, lebih-lebih lagi ia telah diapit dengan belenggu perhambaan.

Walaupun ia sepatutnya menjadi penawar buat manusia, ia telah menjadi racun. Ia telah menimbulkan lapan puluh peratus ke dalam kemiskinan dan kesengsaraan, dan menghasilkan kebahagiaan palsu sebanyak sepuluh peratus.

Baki sepuluh peratus lagi tersepit di antara kedua-duanya. Keuntungan komersil telah menjadi kezaliman minoriti. Tetapi kebahagiaan yang sebenar adalah kebahagiaan untuk semua;

Atau sekurang-kurangnya untuk keselamatan majoriti. Al Quran, yang diturunkan sebagai rahmat buat manusia, hanya menerima tamadun seperti ini,

Kebahagiaan untuk semua atau sekurang-kurangnya untuk majoriti. Dalam bentuk sekarang, nafsu adalah tidak terbatas, ragamnya juga percuma; ia adalah kebebasan haiwan.

Nafsu menguasai, ragam juga adalah zalim; kedua-duanya membuatkan yang tidak penting menjadi penting dan menghapuskan kemudahan.

Semasa hayat primitif, seorang manusia memerlukan empat perkara. Tamadun telah meletakkan seseorang itu memerlukan seratus benda, dan menjadikannya miskin.

Pekerjaan yang sah tidak mencukupi untuk menampung hidup. Ini mendorong manusia melakukan tipu muslihat dan melanggar undang-undang. Pada ketika inilah ia merosakkan moral.

Ia mengurniakan kekayaan dan  perhiasan kepada masyarakat dan manusia, tetapi menjadikan individu itu tidak bermoral dan miskin. Terdapat banyak bukti mengenainya.

Tamadun yang penuh dengan hasad dengki ini memuntahkan segala gabungan kekejaman dan jenayah serentak, semua kekejaman dan pengkhianatan, dari abad terdahulu, dan ia masih lagi belum puas.*

Dunia Islam yang masih belum menerimanya adalah bermakna dan perlu diberi perhatian. Ia enggan menerimanya dan bersikap dingin.

Ya, kualiti yang membezakan cahaya Ilahi syariat (Şariat-i Garrâ)yang mulia adalah kebebasan dan sara diri.

Ia adalah kualiti yang tidak membiarkan kebijaksanaan Rom, semangat tamadun yang menguasai cahaya petunjuk (nur-u hidayat).

Bimbingan (hidayat) yang ada padanya tidak boleh bergabung dengan falsafah yang kedua, dan ia tidak akan ditambah kepadanya, dan tidak menurutinya.

Syariah telah menyuburkan belas kasihan dan maruah kepercayaan dalam semangat Islam. Al-Quran mengenai Pendedahan Ajaib (Kur’ân-ı Mu’cizü’l-Beyan) telah mengambil kebenaran syariat di tangannya yang bersinar;

Setiap daripadanya adalah Kakitangan Musa (asâ-yı Mûsâ) dalam cahaya (tangan kanan) itu. Pada masa hadapan, tamadun yang diramalkan itu akan sujud dalam kehairanan di hadapannya.

--------------------------------------
* Ini bermaksud ia akan memuntahkan lebih banyak keganasan. Ya, ia akan muntah dengan lebih hebat dalam dua Perang Dunia sehingga mencemari muka bumi, laut dan udara dan mengotorkannya dengan darah.

Bediuzzaman Said Nursi (Koleksi Risale-i Nur, “The Words”, ms.327)

Other Articles